Elektrische wagen opladen bij je thuis: zo hou je het veilig

Rij je elektrisch, dan is een eigen laadstation uitermate handig. Maar voor je er een laat installeren, wil je natuurlijk weten waar je aan begint. Hoe kies je en hoe pak je het veilig aan? Begin je zoektocht bij deze tips.

Deel op Facebook X LinkedIn

In 2024 werden in België meer dan 120.000 nieuwe elektrische auto's geregistreerd, een stijging van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. Met die toename aan elektrische wagens, duiken om ons heen ook steeds meer laadpunten op. Vorig jaar kwamen er maar liefst 72% bij. Overweeg jij ook om er eentje (of enkele) te installeren, bij je woning of bedrijfsgebouw? Neem dan deze voorzorgen.

Thuisladen: laadpaal boven stopcontact

Een laadstation laadt tot vijf keer sneller dan een gewoon stopcontact. Bovendien maakt een eigen circuit met stroomonderbreker het een stuk veiliger. Laden via een stopcontact kan, maar wees voorzichtig. Gebruik een apart, goed afgezekerd stopcontact met aarding en vermijd verlengkabels of stekkerdozen om oververhitting te voorkomen.

Staat je auto op te laden op de openbare weg voor je huis of onderneming? Informeer dan of je laadkabel zomaar op de stoep mag liggen. In sommige gemeenten ben je verplicht die af te schermen met een kabelgoot of -mat, zodat voetgangers er niet over kunnen struikelen.

Belangrijk!

  • Staat je woning of bedrijfsgebouw in Brussel of Wallonië? Dan moet je je private laadstation verplicht aangeven bij de beheerder van je elektriciteitsnetwerk.

  • Als kleine onderneming kan je ook in 2025 nog een beperkt fiscaal voordeel krijgen als je in laadstations investeert. Vraag dus zeker bij je accountant na of je in aanmerking komt.

Eigen laadstation? Let hierop voor je het installeert

Ga je een laadstation installeren aan je huis of bedrijfsgebouw? Neem dan deze 3 aspecten in overweging:

Waar komt het laadstation precies?

Kies een plaats waar je de elektrische auto dicht bij het laadpunt kunt parkeren, bv. in de garage of op de oprit. De afstand tussen de zekeringkast en het laadtoestel speelt mee in de prijs van de installatie: hoe dichter bij de zekeringkast, hoe goedkoper.

Is het laadstation compatibel met je bestaande elektrische installatie en je wagen?

Er bestaan verschillende types: met monofasige of met driefasige aansluiting. Je laadstation moet compatibel zijn met het maximale laadvermogen van je elektrische auto, wil je die op zijn snelst kunnen opladen.

Welke laadpaal past bij jou en je budget?

Eentje aan de muur of op een paal? Een ‘slimme’ laadpaal of een basismodel?

Eigen laadstation? Neem geen risico

Een eigen laadstation brengt enkele specifieke risico’s met zich mee. Maar als je ze kent, kan je ze voor blijven.

Brandgevaar

Zorg voor vrije ruimte rondom het laadpunt en houd brandbare materialen uit de buurt. Werk je met een gewoon stopcontact: laad alleen met een laadkabel die bedoeld is voor jouw elektrische auto en gebruik beter geen verlengkabel. Plaats je, bijvoorbeeld op een bedrijfsterrein, meerdere laders? Vermeld dan bij elke lader voor welke auto’s die geschikt is.

Elektrische schok

De hoge spanning die nodig is om een elektrische auto op te laden, kan gevaarlijk zijn. Kijk daarom regelmatig je laadstation, de aansluiting op je wagen én de kabel na en laat die meteen herstellen als je schade opmerkt.

Diefstal

Laadpunten en -kabels zijn duur en bevatten waardevolle metalen zoals koper, wat ze aantrekkelijk maakt voor dieven. Voorkom dat je je eigen laadkabel op een tweedehandswebsite tegenkomt en berg hem veilig op wanneer je hem niet gebruikt. Denk ook goed na over de precieze plaats van je laadpunt: uit het zicht is veiliger.

Cyberaanvallen

Misschien sta je er niet bij stil, maar slimme laadpunten zijn verbonden met het internet en kunnen dus kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Bescherm je laadpunt met sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie, zodat het voor cybercriminelen geen toegangspoort wordt tot je gegevens of andere slimme toestellen.

Om problemen te voorkomen, raden we je aan om je laadstation door een professional te laten plaatsen. Bovendien is onafhankelijke keuring wettelijk verplicht: zoals elke elektrische installatie moet het voldoen aan de voorwaarden van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Is je laadstation correct verzekerd?

Wanneer je op privéterrein een laadstation installeert, hoef je geen aparte verzekering af te sluiten.

Wel doe je er goed aan om je verzekeringsagent op de hoogte te brengen. Dan kijken wij na of er aanpassingen nodig zijn aan je brandverzekering of woningpolis (wanneer door een probleem met de laadpaal je gebouw beschadigd raakt), je autoverzekering (bv. bij diefstal van je laadkabel) of je cyberpolis (bij een cyberaanval via je laadstation of auto).

Staan jouw polissen nog op punt?

We checken het voor je!

Met een goed verzekerd laadstation geniet je zorgeloos van alle voordelen van elektrisch rijden.